Výnimočný úspech grinavského vinára

 

V nedeľu 25. októbra 2015 sa vo Viedni konalo slávnostné vyvrcholenie jednej z najväčších zahraničných súťaží vín na svete AWC Vienna 2015, do ktorej bolo prihlásených spolu 11 611 vín od 1 708 vinárov zo 40 krajín všetkých kontinentov sveta. Vďaka červenému vínku Alibernet 2014 pristála jedna z 21 zlatých medailí, ktoré získali slovenské vína vo Viedni, u grinavského vinára Štefana Rusnáka. Okrem toho si za starší ročník Alibernet 2013 odniesol ocenenie Seal of aproval čo v preklade znamená potvrdenie kvality.

 

Odovzdávanie cien najúspešnejším vinárom sa konalo v nádherných priestoroch slávnostnej sály viedenskej radnice. Ocenenia sú udeľované prvým trom v každej kategórii, ktorých je viac ako tridsať. Hlavné trofeje spolu s finančnou odmenou 2000 € si odnášajú vína v štyroch kategóriách najlepšie biele víno, najlepšie červené víno, najlepšie sladké víno a najlepšie šumivé víno roku 2015. Ostatné vína na základe bodového ohodnotenia získajú niektorú z medailí alebo diplom potvrdenia kvality. Zlaté medaily z Viedne dostanú vína, ktoré majú viac ako 90 bodov, striebro od 87 bodov a diplom Seal of aproval nad 84 bodov.

 

Do tohto ročníka AWC Vienna slovenskí vinári prihlásili 274 vín, tí úspešnejší si z Viedne odniesli 21 zlatých medailí, 130 strieborných medailí a 90 bronzových diplomov v podobe Seal of aproval. Oproti minuloročnej medailovej žatve 41 zlatých medailí je to polovičný pokles za ktorý môže horší ročník 2014. Napriek tejto skutočnosti je pozitívom, že každým rokom prihlasuje svoje vína rastúci počet slovenských vinárov, ktorí tak prispievajú k prezentácii slovenského vína vo svete.

 

Za zmienku stojí aj fakt, že víno Štefana Rusnáka ocenila aj grinavská verejnosť, ktorá v rámci podujatia Grinavský hrozen rovnako ako neskôr aj profesionálni degustátori vo Viedni udelila tomuto vínu zlatú medailu.