Svätý Žigmund, patrón Rímsko-katolíckeho kostola v Grinave

Žigmund bol synom ariánskeho kráľa Gundobala, burgundského panovníka. V roku 497 sa dal proti otcovej vôli pokrstiť. Pokrstil ho jeho duchovný priateľ biskup Avit z Vienne. Žigmundov otec neskôr toleroval obrátenie svojho syna z ariánstva na katolícku vieru. V roku 516 sa stal kráľom, a nahradil svojho otca na burgundskom tróne /územie dnešného Francúzska/.

 

Pod Avitovým vplyvom bol Žigmund zbožný a dobrotivý panovník. Veľmi sa zasadzoval o šírenie viery. Avšak jeho horlivosť bola v protiklade s činom, ktorého sa dopustil tým, že uveril svojej druhej manželke Prokopii. Tá totiž obvinila Žigmundovho syna Sigarika, že sa chce zmocniť trónu a ukladá o otcov život. Na základe tohoto obvinenia dal v roku 522 svojho syna zavraždiť. Ihneď však svoj čin oľutoval, a sám si uložil prísne pokánie. Založil prvý germánsky kláštor vo Svätom Morici v Sittenskej diecéze / územie dnešného Švajčiarska/, ktorý bohato vybavil a zaviedol v ňom nepretržitý spev žalmov. Stratil však podporu franského kráľa Theodoricha, manžela svojej dcéry Suavegotty Burgundskej, čo malo tragické následky.

 

 

O rok neskôr, keď sa Žigmund vrátil, vtrhli do Burgundska Frankovia na čele so svojim novým kráľom Chlodomírom. Žigmund im nebol sám schopný čeliť. Uchýlil sa spolu s rodinou do kláštora vo Svätom Mórici. Po porážke ho Frankovia zajali a s celou jeho rodinou odvliekli do Orleáns. Tu ich neskôr zavraždili a hodili do studne pri Coulmiers. Jeho smrť v roku 524 zmazala v očiach súčastníkov jeho previnenie a čoskoro ho začali uctievať ako svätca. Neskôr, v roku 536 boli jeho pozostatky pochované v kostole Sv. Jána vo Svätom Mórici. V roku 1365 ich z väčšej časti previezol do Prahy cisár Karel IV. Sú uložené v Katedrále Sv.Víta v nádhernej striebornej schránke, ktorú daroval sám cisár Karel IV. Uctievanie Žigmunda sa rozšírilo v rannom stredoveku z Burgundska do Nemecka, Talianska, Švajčiarska a Španielska. Na mnohých ďalších miestach sa okrem Sv.Mórica, Prahy a Freisingu uchovávajú Žigmundove pozostatky. Žigmunda znázorňujú ako mladého kráľa. Väčšinou s korunou, žezlom a jablkom. Na jeho zavraždenie upozorňujú palma a meč, a tiež studňa vedľa ktorej stojí.