Hodnotiaca členská schôdza ÚNSS 2013

V sobotu 23. marca 2013 sa v Malackách uskutočnila Hodnotiaca členská schôdza Základnej organizácie Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska, č. 52, ktorej predsedom je pán Milan Košík.  Prítomným sa prihovoril v tomto prejave:

 

Stretávame sa na Hodnotiacej členskej schôdzi len niekoľko mesiacov po VII. zjazde ÚNSS, ktorý zvolil nové vedenie organizácie, schválil zmeny stanov a stratégiu rozvoja ÚNSS na roky 2012 – 2016. Predchádzajúci rok priniesol niekoľko noviniek do našej činnosti, ktoré sme už začali realizovať, alebo v krátkom čase začneme realizovať. Jednou z noviniek je nový spôsob vedenia hospodárskej agendy základných organizácií. Jej zavedenie malo dva hlavné ciele - zabezpečiť povinnú jednotnú evidenciu všetkých finančných zdrojov ÚNSS a zjednodušiť vedenie hospodárskej agendy. Uskutočnilo sa školenie pokladníkov, kontrolórov a zúčtovanie za prvý polrok 2012. Celoročné zúčtovanie vrátane kontroly sa malo uskutočniť do 15. januára 2013. Druhou novinkou, ktorej zavedenie už dlho odkladáme, je elektronická členská evidencia. Jej zavedenie nám pomôže získať kedykoľvek spoľahlivý prehľad o členskej štruktúre našej organizácie a o potrebách a záujmoch členov. Ďalšia zmena sa týka ustanovenia určujúceho, kedy je schôdza základnej organizácie uznášaniaschopná. Naďalej je potrebná prítomnosť najmenej jednej štvrtiny členov. Zjazdom schválená stratégia rozvoja ÚNSS na roky 2012 – 2016 obsahuje úlohy:

- zlepšenie podmienok pre účasť členov únie na diskusii a formulácii stanovísk k aktuálnym problémom a preto sa sústredíme na využívanie internetu na rozšírenie priestoru na diskusiu v našich časopisoch

- zvyšovanie povedomia verejnosti o všeobecnej užitočnosti opatrení, ktoré uľahčujú začleňovanie ľudí so zrakovým postihnutím do verejnosti

- získavanie dobrovoľníkov a starostlivosť o nich.

 

V oblasti legislatívy je teraz zrejme najdôležitejší návrh zákona o sociálnych službách,  o ktorom práve rokuje národná rada. Národná rada SR schválila minulý rok nový Zákon č. 340/2012 o úhrade za služby verejnosti poskytované rozhlasom a televíziou Slovenska. Oslobodenie fyzických osôb s ťažkým zdravotným postihnutím od platenia úhrady zostáva naďalej zachované. Oslobodenie od platenia sa naďalej vzťahuje na tie domácnosti, v ktorých žije osoba s ťažkým zdravotným postihnutím a to i v prípade, ak v tejto domácnosti žijú i osoby bez zdravotného postihnutia. Toto oslobodenie platí i v prípade, ak je v domácnosti osoba s pravidelným príjmom zo zárobkovej činnosti.

 

Toľko v krátkosti o smerovaní našej práce po VII. zjazde ÚNSS. Určite tých podnetov je omnoho viac, ako to tu bolo spomenuté, ale cez to všetko mám zato, že postupné zavádzanie výsledkov zjazdu v nemalej miere uľahčí a rozšíri možnosti našich členov čo v najväčšej miere sa uplatniť v spoločenskom živote. Rozsah celej našej činnosti ani zvlášť nemusím pripomínať, že je závislý a podmienený finančnými prostriedkami. Určite Vám je známe, že prácu našej organizácie riadi 11 členný výbor zvolený na VČS. Na tejto VČS boli prijaté materiály, ktorými sa naša činnosť riadila. V pláne činnosti na rok 2012 boli zakomponované v úzkej spolupráci s plánom činnosti KR akcie, ktoré sme dokázali naplniť a na ktoré sme zabezpečili finančné prostriedky. Takisto náš plán činnosti je vypracovaný so zreteľom na plán práce Jednoty dôchodcov Slovenska, nakoľko väčšina našich členov sú i členmi tejto organizácie. Verte, že tieto spoločné akcie majú svoj význam a svoju obľubu. Tu by som chcel vyzdvihnúť akcie organizované KR, kde sa zúčastnili a naši členovia ZO. Boli to - poznávací zájazd Banská Bystrica a okolie, poznávací zájazd Praha, Modrý festival Brno, návšteva divadiel. Akcie organizované výborom ZO, ktoré boli zakotvené v pláne práce:

 

Ples seniorov, organizovaný VÚC v Bratislave, Fašiangový sprievod v Grinave, Beseda s lekárkou MUDr. Ilečkovou, prehliadka mesta Pezinok, spoločenské posedenie v Malackách, Rekondičný pobyt Liptovské Revúce, Biela Pastelka v spolupráci z KS, Dopravno-bezpečnostná akcia spolu s KS, Beseda z očným lekárom MUDr. Bőhmom. Z akcií, ktoré boli mimo plánu našej organizácie, ale v úzkej spolupráci s JDS Grinava by som chcel vyzdvihnúť: Majstrovstvá Grinavy vo varení guláša, poznávací zájazd – Taliansko (28 členov), vystupovanie skupiny JAJOBA na rôznych akciách či už mestského alebo regionálneho významu. Pár slovami sa vrátim k akcii Biela Pastelka v roku 2012. Celá akcia bola pod záštitou KS, ale ZO zabezpečovali konkrétny výber do pokladničiek. Pomocnú ruku tak ako každý rok nám v tom smere podali Obchodná akadémia Pezinok a Gymnázium Malacky. Táto pomoc spočívala v tom, že nám umožnili účasť študentov na tejto akcii za čo im patrí naše poďakovanie. Len pre informáciu, v Pezinku sa podarilo vyzbierať 708.09 € a v Malackách     435,00 €, spolu 1.143,09 €. Ako bolo konštatované na KR akcia bola primerane úspešná.

 

V tomto smere je potrebné zvýrazniť i podiel ÚR ÚNSS. Zvláštnu zásluhu na takomto výsledku má charitatívny program rozhlasu a televízie Slovenska – Slovensko 2012 – Advent, v ktorom bolo venovaných 6 koncertov našej únii. Tu je potrebné spomenúť i výnosy vo výške viac ako 120.000,00 €. K tejto sume sa ešte pripočíta po zúčtovaní aj výnos od mobilných operátorov. Pri hodnotení celej našej činnosti ťažko je odpovedať na otázku, mohli sme viac? Stačilo to čo sme urobili? Boli naši členovia spokojní s tým čo sme urobili? Faktom je to, že otázok je veľa a naša činnosť je podmienená výškou finančných prostriedkov, ktoré máme počas roka k dispozícii. I keď v niektorých prípadoch ani takú veľkú úlohu nezohrávajú, keď stačí len ochotný prístup a angažovanosť každého člena podľa svojich schopností a daností. Tu ba som chcel apelovať, ale v skutku v dobrom, na všetkých našich členov k aktívnemu prístupu a záujmu celkovo k práci v ZO. Verte mi, že je to iný pocit, keď aktivita výboru pri organizovaní čohokoľvek nevyjde nazmar a vidíme záujem našich členov. Našou spätou snahou výboru je nájsť spôsob i v Malackách na úzku spoluprácu s niektorou organizáciou na uskutočňovanie spoločných akcií, tak ako je to napr. v Grinave s JDS. V otázke Senca, nakoľko i tí sú v našej organizácii, sa nám zatiaľ nedarí zvýšiť aktivitu i keď z našej strany ústretové náznaky boli, ale cez to všetko je treba dúfať, že sa to časom napraví. K dnešnému dňu má naša organizácia 134 členov.

 

Dovoľte mi, aby som v mene výboru ZO a všetkých jeho členov čo najsrdečnejšie poďakoval, za podporu, bez ktorej by sme ťažko uskutočňovali naše zámery a to:

-          MsÚ Malacky

-          MsÚ Pezinok

-          MsÚ Senec

-          MsÚ Svätý Jur

-          ObÚ Limbach

-          ObÚ Veľký Biel

-          ObÚ Ivanka pri Dunaji

-          ObÚ Dunajská Lužná

-          ObÚ Jablonec

-          POZAGAZ a.s.

 

ako aj niektorým ďalším drobným podporovateľom. Tiež vyslovujem poďakovanie KR a KS za ich aktívnu pomoc. Na záver mi dovoľte  ešte raz Vám poďakovať za užitočnú prácu a zaželať veľa úspechov pevného zdravia a veľa príjemných chvíľ na našich podujatiach i v osobnom živote.