Výročná členská schôdza Klubu dôchodcov 2013

Členovia Klubu dôchodcov v Grinave sa v stredu 27. marca 2013 zišli na Výročnej členskej schôdzi, na ktorej zhodnotili uplynulý rok. Predsedníčka klubu pani PhDr. Zita Joklová predniesla  prítomným prejav:

 

Na Výročnej členskej schôdzi je čas zhodnotiť prácu, vykonanú za uplynulé obdobie. Nie je tomu inak ani teraz. Na volebné obdobie, ktoré je za nami bol zvolený výbor nášho Klubu dôchodcov, ktorý bol vami odsúhlasený na minuloročnej výročnej schôdzi. Mnohé akcie sa osvedčili, preto sme ich s pravidelnosťou opakovali a niektoré sme vypustili a nahradili novými akciami. Myslím, že naša snaha pracovať pre tento klub, ktorý má 175 členov, nevyšla nazmar, dôkazom čoho je aj primeraný záujem členov o akcie, čo nás teší. Keď chcem hodnotiť prácu výboru, tak z pozície predsedu výboru môžem konštatovať, že podľa finančných a individuálnych možností celý výbor pracoval tak, aby boli členovia nášho klubu natoľko spokojní, aby sa i naďalej zúčastňovali našich akcií v čo najväčšom počte. Do určitej miery nám v rámci koncepcie sociálnej politiky, podľa Zákona o obecnom zriadení a podľa finančných možností k fungovaniu klubu pomáha Mestský úrad Pezinok.

 

Život v klube na základe toho, že máme pripravený program na celý rok je zaujímavý a pestrý. Určitý počet mužov chodí pravidelne hrávať v pondelok karty. V utorok sa pravidelne stretávajú seniorky na cvičení, ktoré im i keď majú dôchodcovský vek pomáha k vitalite. Stredy mávame vyčlenené na schôdze a na akcie, organizované v klube. Naše akcie v klube i mimo klubu počas roka zachytávame na fotografie a na nástenke, kde si ich každý člen môže pozrieť. Samozrejme, že máme k dispozícii aj kroniku, do ktorej ako písomnou formou tak i fotografiami zachytávame dianie v klube.

 

Volebné obdobie, na ktoré boli vami zvolení členovia výboru prešlo a môže za výbor povedať, že splnili všetko, čo si predsavzali pri nástupe do svojich funkcií. Je to práca krásna, no nie ľahká. Takáto práca musí človeka baviť, nakoľko je to práca s ľuďmi a to si vždy vyžaduje individuálny prístup ku každému členovi, s ktorým prídeme do styku. Samozrejme, že sme sa snažili akcie prispôsobiť ako veku našich členov, tak i záujmom. Veľa nám vyšlo, ale niečo aj nie. Viac-menej to stroskotalo na financiách, a to odzrkadlilo na nedostatku záujemcov o akciu. Určite sa medzi nami nájdu aj menej spokojní členovia, veď sa aj hovorí „koľko ľudí, toľko chutí“ a ťažko vyhovieť všetkým. Ale nedá mi nespomenúť, že nie sme organizácia zárobkovo činná a preto musíme vyzdvihnúť ľudí a organizácie, ktoré nám pomáhajú pri fungovaní klubu. V prvom rade Mestský úrad Pezinok, ktorý nám pravidelnou ročnou dotáciou pomáha riadiť chod klubu, pánovi Košíkovi, pánovi Bodišovi, dychovej hudbe Grinavanka, ktorá nám pri akciách svojou hudbou spríjemňuje naše posedenia. Tiež chcem vyzdvihnúť aj všetkých členov, ktorí prispeli pri realizácii vianočnej tomboly.

 

Keď chcem rekapitulovať rok 2012, musím sa pozastaviť aj pri smutnej udalosti, ktorá nezasiahla iba rodinných príslušníkov, ale aj nás členov klubu, ktorí sa s našou členkou na akciách stretávali a ktorá nás navždy opustila. Bola to pani Ernestína Šindlerová. Na poslednej ceste sa s ňou za Klub dôchodcov rozlúčili peknou spomienkovou rečou pán Chrappa a kyticou kvetov pani Tallová.V roku 2012 sme mali medzi našimi členmi 30 dôchodcov, ktorí sa dožili krásneho životného jubilea. Snažili sme sa nezabudnúť na ich výročie a vždy pri väčších akciách, organizovaných klubom, sme im s malým darčekom a kytičkou kvetov zablahoželali. V našom klube máme medzi členmi aj takých, ktorí sú imobilní, preto sme sa dohodli, že takýchto členov budeme navštevovať doma a viem, že každý jeden takýto člen mal dobrý pocit, že aj keď nemôže prísť medzi nás tak vie, že sme na neho nezabudli.

 

Ako aj na vlaňajšej výročnej schôdzi aj teraz nemám v úmysle vymenovať všetky akcie, ktoré sme zrealizovali, preto z našej činnosti spomeniem predovšetkým tieto akcie:

- pravidelne každý mesiac kúpanie v Čalove

- 50 členov sa bolo kúpať aj v maďarskom Gyori

- Fašiangové posedenie

- návšteva Radošinského naivného divadla, predstavenie „Niekto to rád po slovensky“

- návšteva Trnavského divadla „Stará láska nehrdzavie“

- návšteva Novej scény v Bratislave „Šialené nožničky“

- návšteva koncertu Michala Davida v Bratislave

- výstava kvetov Flóra

- počas roka sme urobili dvakrát Gastro deň

- stretnutie pri príležitosti Dňa matiek

- Guláš párty s dychovou hudbou Grinavanka

- jednodňový zájazd do Rakúska, na zámok Schonbrunn

- dvojdňový zájazd na Moravu

- návšteva Mariánskej púte v Marianke pri Bratislave

- posedenie pri príležitosti Mesiaca úcty k starším, s premietaním filmov pána Veselého, ktoré nám premietol bez nároku na honorár, ktorými sme si pripomenuli život a akcie, ktoré sa udiali v Grinave v minulosti,

- záver roka patril posedeniu pri Stromčeku a dobrej kapustnici s tombolou

- vianočnou akciou bolo tiež zhotovovanie vianočných dekorácií a pečenie oblátok

- posedenie pri čaji, na ktorom nám Dr. Vilím bez nároku na honorár povedal niekoľko dôležitých informácií o ochrane vlastného majetku.

 

Toľko v krátkosti o niektorých významných akciách, ktoré sa počas minulého roka uskutočnili. Zároveň by som rada požiadala členov klubu, keby mali nejaké dobré nápady pre činnosť v našom klube, aby sa s nimi podelili, radi ich zaradíme do plánu činnosti klubu. Počas diskusie sa treba zapojiť a svoje pripomienky a názory, či už kladné alebo aj záporné, treba predniesť. Niektoré akcie, čo sme aj mali naplánované, sa neuskutočnili pre malý počet záujemcov. Vieme, že by sa dalo urobiť veľa krásnych akcií alebo výletov, veď na Slovensku je ešte veľa krásnych miest, ale príjmy dôchodcov skrátka nepustia a ako aj sami vidíte, je to z roka na rok problematickejšie.

 

Výbor zasadal pravidelne raz do mesiaca a podľa potreby aj viackrát. Na každom zasadnutí sme riešili plány aj problémy klubu. Po minuloročnej výročnej schôdzi sme nemali žiadne pripomienky ani žiadne návrhy. Myslím, že u nás v klube máme vytvorené dobré podmienky na plné využitie voľného času dôchodcov. Taktiež do lubu odoberáme časopisy, ktoré majú členovia k dispozícii si prelistovať aj niečo zaujímavé sa v nich dočítať. Sú to: Záhradkár, Zdravie a Nový čas pre ženy. Na dnešnej výročnej schôdzi sa bude voliť nový výbor, ktorému prajem veľa zdravia, veľa elánu a dobrých nápadov. Členom, ktorí končia vo výbore chcem poďakovať za perfektnú prácu, ktorú pre klub vykonali a v ďalšom živote im prajem veľa zdravia a šťastia. Viem oceniť každú prácu, vykonanú pre klub, lebo nie vždy je jednoduché skĺbiť prácu pre verejnosť a domácnosť. Preto ešte raz ďakujeme v mene vás všetkých.

 

FOTOGALÉRIA