Aktivity klub Grinava
Stavanie mája

Je nádherný, rovný a vysoký...grinavský máj. Postavili ho hrdí Grinavčania, tak ako ich predkovia, bez žeriavov a iných technických pomôcok. Prípravy sú veľmi náročné, ale ten výsledok stojí za to. Zo srdca ďakujeme.

 

 

 
Šarkany nad jazerom

Štvrtý ročník obľúbeného jesenného podujatia Grinavská šarkaniáda sa uskutočni v nedeľu 28. septembra 2014 na Prvom grinavskom jazere. Detičky s rodičmi spestrili oblohu svojimi farebnými šarkanmi, ktoré sa ligotali v krásnom jesennom slnku. (ek)

 

 
Novoročná lyžovačka

Asi 50 členov a priateľov Aktivity klubu sa v prvé dni nového roka stretli na druhom ročníku novoročnej lyžovačky v oravskej obci Vitanová. Aj napriek takmer jarnému počasiu sa v SKI Vitanová ako v jednom z mála lyžiarskych stredísk dalo lyžovať. Okrem zimných radovánok a zábavy pre deti a dospelých sme vyhodnotili minulý rok a prebrali plány na rok 2014. (ek)

 

 
Šarkaniáda

Tretí ročník Grinavskej šarkaniády sa uskutočnil v sobotu 28. septembra na lúke pri prvom grinavskom jazere. Zorganizovali ho členovia Aktivity klubu v spolupráci s Turistickým oddielom Grinava. Celkom asi 80 účastníkov tohto podujatia využilo krásne jesenné počasie okrem púšťania šarkanov aj na jesennú opekačku. (ek)

 

 
Nové lipky v chotári

S nápadom vysadiť v Grinave mladé lipy prišiel včelár pán Vendelín Krasňanský. Zabezpečil jednoročné lipky a venoval ich deťom z Aktivity klubu. Časť bola vysadená 4.5.2013 v chotári a ďalšie sa budú vysádzať na nádvorí ZŠ Orešie. Veríme, že sa ujmú. Pri akcii spolupracoval lesník Juraj Bagin. (ek)

 

 
Malí pretekári

V petržalskej Kart one aréne si šestica malých pretekárov urobila vodičský preukaz na motokáry. V stredu 1. mája 2013 spolu s profesionálnymi jazdcami absolvovali teoretickú časť prípravy a potom už nasledovali prvé metre v naozajstných motokárach na vynovenom okruhu. (ek)

 

 
Deň Zeme 2013

Tretí ročník environmentálneho podujatia "Jarné upratovanie", ktoré je grinavskou akciou ku Dňu Zeme sa uskutočnil v sobotu 20. apríla 2013. Ekologicky zmýšľajúci dobrovoľníci vyzbierali v grinavskom chotári za kontajner odpadkov. Akciu podporili svojou účasťou a organizáciou aj naši poslanci Drahomír Šmahovský a Milan Grell. Kontajner na akciu zapožičalo VVDP Karpaty, logistiku zabezpečovala Katka Hubinská, ktorá je zároveň aj autorkou a patrónkou tohto podujatia. Za spoluprácu ďakujeme aj mestu Pezinok, ktoré zabezpečilo vývoz a likvidáciu odpadu. (ek)

 

 
Kurz studenej kuchyne

Pod vedením pani Oľgy Halčinovej z Pezinka sa v nedeľu 17. marca 2013 uskutočnil kurz studenej kuchyne. Účastníčky sa počas kurzu naučili vyrábať studené misy, chlebíčky, kanapky, rôzne šaláty a iné dobroty. (ek) Fotogaléria

 

 

 

 
Skrotenie zlej ženy

... je názov divadelného predstavenia, ktoré v činohre Slovenského národného divadla navštívili členovia Aktivity klubu v sobotu 16. marca 2013. Vynikajúcimi výkonmi sa okrem iných predviedli najmä Diana Móorová a Tomáš Maštalír. (ek) foto: SND

 

 
Návšteva Slovenského národného divadla

V piatok 11. januára 2013 navštívili členovia Aktivity klubu a ich priatelia divadelné predstavenie "Kvarteto" v novej budove Slovenského národného divadla. Predstavenie Kvarteto bolo náhradným programom za predstavenie August: Stratení v Oklahome, ktoré bolo zrušené z dôvodu choroby pani Vašáryovej. Toto predstavenie navštívime v niektorom náhradnom termíne. V tomto sa plánujeme venovať divadlu pravidelnejšie. Radi by sme navštívili aj niektoré z operných predstavení v historickej budove SND. (foto: snd)

 
Novoročná lyžovačka

Prvé dni nového roka strávili členovia Aktivity klubu na lyžovačke v oravskej obci Vitanová a v termálnom kúpalisku v Oraviciach. Šport, relax a najmä zábava boli hlavnou náplňou od 2. do 6. januára 2013. (ek) Fotogaléria (bp, ľb, lk)

 

 

 

 
Vianočný bazár a orloj 2012

REVIA – Malokarpatská komunitná nadácia usporiadala 14. decembra 2012 na Radničnom námestí v Pezinku tradičný živý vianočný orloj a v dňoch 14. a 15.decembra 2012 charitatívny bazár v rámci pezinských vianočných trhov. Živý vianočný orloj pripravili žiaci zo ZŠ Orešie – Pezinok s občianskou iniciatívou AKTIVITY Grinava, ktorá realizuje rôzne spoločenské aktivity občanov mladšej aj staršej generácie. Všetkým darcom, ktorí prispeli celkovou sumou 385 € na podporu komunitného života v mestskej časti Grinava Ď A K U J E M E ! Koláčikmi do charitatívneho bazára prispeli: členky Aktivity klub Grinava – Vladimíra Rybaničová, Ivana Fajnorová, Anna Mlyneková, Zuzana Kubíková, Dana Mezeiová, Jana Mezeiová, Janka Mezeiová, Iveta Ďurtová, Eva Krasňanská, Martina Valešová, Eva Kulichová, Nora Lišková, Marcela Hajtmánková, Jana Šilhárová, Milan Grell, členky Klubu Venuša Pezinok, členovia Centra pre rodinu Pezinok, pracovníčky Malokarpatskej knižnice Pezinok, členky OZ LIRA z Limbachu, rodina Kohútová z Pezinka, pani Jarka Černayová z Chorvátskeho Grobu, pani Ingrid Noskovičová z Kultúrneho centra Pezinok, slečna Petra Pospechová z Mestského múzea Pezinok, pani Eva Šišková Pezinok, panie Darina Jurčovičová a Drahoslava Finková z Modry. Za súčinnosť a spoluprácu pri organizácii týchto akcií ďakujeme aj Mestskému múzeum Pezinok a Mestu Pezinok.  REVIA - Malokarpatská komunitná nadácia.

 

Vianočný orloj zabezpečili žiaci Základnej školy Orešie v spolupráci s Aktivity klubom - Mikuláš - Peter Pisoň, anjel - Lucia Nogová, čert - Alexander Turanský, smrtka - Ivan Liška, Shrek - Jana Macová, Perinbaba - Zuzana Kubíková, Marfa - Anna Mlyneková, snehuliak - Michal Benčurik, slon - Michaela Slimáková, stromček - Simona Lukovičová. ĎAKUJEME! (ek) foto: (ľb)

 

 
Stanovačka na grinavských jazerách

Na prvý prázdninový týždeň pripravili členovia Aktivity klubu so súhlasom VVDP Karpaty stanovanie pri druhom grinavskom jazere s pestrým programom pre deti. V dňoch od 4. do 7. júla 2012 sa tohto podujatia zúčastnilo bezmála 100 detí a dospelých. Veľkým zážitkom pre deti bolo štvrtkové člnkovanie na prvom jazere. S povolením rybárskeho združenia sa na hladinu na necelú hodinu vydalo celkom päť farebných člnov, ktoré zabezpečili Peter Stríž a Mgr. Marek Šilhár. Veselé šantenie pokračovalo aj po člnkovaní, keď sa deti vykúpali v jazere. Na večeru sa podával výborný guláš, ktorý pripravili Zuzka a Laco Kubíkovci. Potom sa už všetci tešili na cestu odvahy okolo druhého jazera, na ktorej bolo pre malých odvážlivcov pripravených 5 stanovísk a jedno prekvapenie. Deti napríklad triafali do plávajúceho terča, nahadzovali udicu, ale prešli aj eko-stanoviskom, na ktorom mali určiť, ktoré z vecí, ktoré videli, nepatria do prírody. Na záver ich v tichosti priamo pri jazere čakal vodník Pepo (Peter Tahotný), ktorý potom všetkým deťom venoval diplomy, sladkosti a odznaky a pasoval ich za mladých kapríkov. V piatok dopoludnia navštívili stanový tábor aj deti z denného tábora ŠKD Klubáčik pri ZŠ Orešie s vychovávateľkami Mgr. Miroslavou Ridzoňovou a Mgr. Evou Komžíkovou. Pre deti boli pripravené tvorivé dielne - nádherne vymaľovali tri drevené odrezky z guľatiny, ktoré sme pracovne nazvali totemy. Guľatinové odrezky zabezpečil Miro Jurkovič. Podvečer bol pre deti pripravený pochod podľa tajnej mapy. Úlohou bolo prejsť trasu podľa mapy a priniesť 5 vecí - niečo zelené, niečo modré, niečo žlté, niečo drevené a niečo, čo nepatrí do prírody. Všetky deti úlohy splnili a preto sa mohli zúčastniť hľadania pokladu. Netrvalo dlho a poklad v podobe nanukov bol už v tých správnych rukách. Nanuky venovali Stanka a Peter Strezenickí. Potom sa už veľkí aj malí nevedeli dočkať, kým sa zotmie, aby sa mohli zúčastniť nočného svetielkového pochodu. Fosforové rybárske tyčinky urobili nielen pekné svetlo ale aj veľkú radosť a zábavu. Sobotné ráno sa nieslo v znamení upratovania. Na lúke nezostal po tábore žiaden odpad a domov sme zobrali aj to, čo tam zanechali predchádzajúci "návštevníci". Dopravu na akcii zabezpečil Laco Sandtner v spolupráci s Vladom Pitrom. Na podujatí ďalej spolupracovali: Mgr. Nora Lišková, Eva Kulichová, Ivko Liška, Mário Farkaš, Aďka Havlovičová, Nathan Kučera, Lucka Pospichalová, Roman Falatáš. Zvláštne poďakovanie patrí Ing. Vladimírovi Baričičovi, predsedovi, VVDP Karpaty, za povolenie na akciu a rybárom za povolenie na člnkovanie a trpezlivosť. Napriek tomu, že sme zažili asi všetky druhy počasia, sa okrem drobných škrabancov, nikto nezranil a "straty na majetku" sa odhadujú asi na 10 eur, čo predstavuje vetrom poškodený altánok. Podujatie napokon dopadlo nad očakávania organizátorov - spoznali sa noví ľudia, deti strávili zmysluplne voľný čas, dospelí sa zabavili. Spolupatričnosť v praxi. (ek) Fotogaléria (mk)

 

 
V Radošinskom naivnom divadle

V stredu 11. apríla 2012 navštívila tridsaťčlenná skupinka Grinavanov a ich priateľov Radošinské naivné divadlo v Bratislave a pozreli si satirickú komédiu Len tak prišli. Smutno-veselý príbeh o dedičstve a dedičoch a je zároveň trpkou pravdou o našich súčasných spoločenských pomeroch. Po predstavení sa hostia veľmi potešili krátkemu stretnutiu s autorom hry, otcom Radošinského naivného divadla, pánom Stanislavom Štepkom. (ek)

 
Veľkonočné tvorivé dielne

V nedeľu 1. apríla 2012 sa v Aktivite klube venovali výrobe veľkonočných dekorácií. Pani Zitka Joklová a pani Darinka Kontárová predviedli náročnú, ale krásnu techniku zdobenia, tzv. patchwork a artičokovú. Zuzka Strečanská naučila deti i dospelých výrobu netradičných veľkonočných pohľadníc a výrobu motýľov z použitých plastových fliaš. Ivka Fajnorová vyrobila jarný veniec. Deti vyzdobovali vajíčka rôznymi technikami a potom nimi spolu s Majkou Križanovou vyzdobili zelený kríček v areáli škôlky. Príjemné strávené popoludnie. Materiál na tvorivé dielne bol zakúpený z grantu Malokarpatskej komunitnej nadácie REVIA. (ek) Fotogaléria k článku

 

 
Na krížnych cestách svätého Urbánka

V nedeľnom Aktivity klube 18. marca 2012 si prezentáciou knihy spisovateľa Branislava Chovana "Na krížnych cestách svätého Urbánka" pripomenuli mesiac knihy. V pútavej, veselej a informáciami nabitej prednáške sa hostia dozvedeli mnohé zaujímavé informácie o histórii miest a obcí malokarpatského regiónu - napríklad o ich erboch, vývoji názvu, obyvateľoch, vinohradníctve, tureckých nájazdoch. Domácich samozrejme najviac zaujali informácie o Grinave. Veľa sa rozprávalo aj u huncokároch - nemeckých lesníkov a poľovníkov, ktorí pracovali a žili iba v lesoch. Po prezentácii si prítomní s pánom spisovateľom neformálne podebatovali a posedeli pri občerstvení. (ek)

 

 
Výlet na Plavecký hrad

Krásne jarné počasie, ktoré nás prekvapilo už v polovici marca využili v Aktivity klube na turistiku. Lesnou cestou, popri snežienkových poliach sa vybrali k 800-ročnej zrúcanine Plaveckého hradu. Pri posedení na nádvorí sa oboznámili s históriou hradu v krátkej prednáške. Veľmi milým spestrením tohto výletu bolo stretnutie s rodenou Grinavankou, pani Máriou Polúchovou, rodenou Thierovou a jej rodinou, ktorá síce už roky nebýva v Grinave, ale dianie v rodnej dedine sleduje a je veľkou sympatizantkou Aktivity klubu. (ek) Fotogaléria k článku

 

 
Lyžiarsky výlet do rakúskeho Stuhlecku

Utorok 6. marca 2012 strávila skupina členov z Aktivity klubu deň v rakúskom lyžiarskom stredisku Stuhleck. Krásne slnečné počasie, voľné svahy, lanovky a parkoviská, vytvorili ideálne podmienky na marcovú lyžovačku. (ek) Fotogaléria k článku - BS

 

 
Máte radi sushi?

V Aktivity klube sa v nedeľu 12. februára 2012 pripravovalo a ochutnávalo exotické sushi. V zmesi vôní wasabi, ryžového octu, krabích tyčiniek surimi, avokáda a rôznych iných prísad pomohla Ing. Katka Holická prítomným zvládnuť základy prípravy tejto netradičnej pochúťky. Podujatie sa uskutočnilo s finančných prispením Malokarpatskej komunitnej nadácie REVIA. (ek) Fotogaléria k článku

 

 

 
Karneval v Aktivity klube

Karnevalová sezóna je v plnom prúde. V Aktivity klube v nedeľu 5. februára 2012 pripravili pre deti pestré popoludnie plné zábavy, hudby, tanca, súťaží a hier. Deti vo svojich obľúbených maskách veselo šantili so šašom Máriom Farkašom a jeho pomocníčkami Veronikou Jurkovičovou a Vlaďou Rybaničovou. O hudbu sa starala Nikol Lišková a maľovanie na tvár zabezpečila Marcela Hajtmánková. Atmosféru podujatia na fotografiách zachytil Matej Kulich. Podujatie bolo zorganizované s finančným prispením Malokarpatskej komunitnej nadácie REVIA. (ek) Fotogaléria k článku

 

 
Piatková "Aktivity herňa"

Každý neprázdninový piatok od 17.30 do 19.00 hod. patrí telocvičňa Základnej školy Orešie rodičom, deťom a mládeži. Môžu tu aktívne stráviť voľný čas svojimi obľúbenými športovými aktivitami alebo sa zapojiť do spoločných tradičných "dedinských" hier, ktoré sa tu deti učia. V pláne na najbližšie týždne je aj deťmi veľmi obľúbená minizumba s Nikolou Liškovou a tiež vystúpenia rôznych športovcov. Poplatok je 1,50 EUR na rodinu, nevyhnutná je športová obuv. (ek) foto Matej Kulich

 

 
Vianočné tvorivé dielne

Predvianočná tvorivá nálada vládla v klube v nedeľu 11. decembra 2011 podvečer. Stretli sa tu malí aj veľkí šikovníci a spoločne tvorili trblietavé vianočné dekorácie. Hviezdy, vianočné pozdravy, srdiečka, vianočné gule, svietniky, anjeliky. Výtvarný materiál na tieto tvorivé dielne bol zakúpený z finančného príspevku Malokarpatskej nadácie REVIA. Veľké množstvo dekoratívneho materiálu venovala aj pani Lenka Vachová, za čo jej patrí poďakovanie. Stuhy na výrobu hviezd darovala pani Emília Lacková. Veľmi zaujímavá pre deti aj pre dospelých bola výroba sviečok. Nechýbali ani vianočné oblátky, ktorých výrobu deťom predviedla pani Eva Holendová. Výrobky detí z tohto stretnutia ako aj iné ich výrobky si budete môcť za symbolické ceny zakúpiť na Grinavských vianočných trhoch 17. decembra 2011. (ek) Fotogaléria

 

 
Mikulášske stretnutie vo FINE

Na pozvanie Veroniky a Miroslava Jurkovičových sa vo FINE v mikulášsky podvečer, utorok 6. decembra 2011, stretli rodičia a deti. Najprv vyzdobili vianočný stromček, zatancovali si na minidiskotéke a potom si spoločne zaspievali a zarecitovali mikulášske a vianočné pesničky a básničky. A potom na okno zaklopal Mikuláš so svojím sprievodom. Krásny a dobrý Mikuláš, láskavý a milý anjelik a čert taký, že aj rodičia začali poslúchať. Po krátkom osmeľovaní zazneli básničky a pesničky pre Mikuláša a ten napokon všetky deti odmenil bohatou nádielkou sladkostí. Vďaka ochotným dobrovoľníkom sa toto neformálne stretnutie veľmi dobre vydarilo. Mikuláš dnes navštívil aj deti v Základnej a Materskej škole. (ek) Fotogaléria k článku

 

 
Tvorivé dielne - servítková technika

Nedeľný podvečer 20. novembra 2011 patril v Integrovanom klube tvorivosti. V Aktivity klube sa zoznamovali s tzv. servítkovou technikou "decoupage" veľkí aj malí pod vedením Katky Holickej a Zuzky Strečanskej. Krásne a milé výtvory z tohto podujatia nájdete vo fotogalérii. (ek)

 

 
Lampiónový sprievod

Nedeľný podvečer 30. októbra 2011 rozžiarili ulice Grinavy pestrofarebné lampióny. Viac ako stovka detí a rodičov sa v spoločnom sprievode prešla od Integrovaného klubu po Štúrovej, Hurbanovej, Cintorínskej a Družstevnej ulici. Deti tak svojimi farebnými svetielkami symbolicky bojovali proti tme. Za odmenu čakalo na malých účastníkov sprievodu na každej ulici prekvapenie v podobe sladkostí. Akcia vyvrcholila vypustením štyroch balónov šťastia, ktoré sa za veľkého potlesku vzniesli k oblohe s rôznymi detskými želaniami. V milej atmosfére a priaznivom počasí sa podarilo zorganizovať veľmi pekné podujatie. Nadšené deti a usmiati rodičia sú výzvou pre zopakovanie tejto akcie v budúcnosti a  zároveň aj motiváciou na organizovanie ďalších podobných podujatí. (ek) Fotogaléria k článku

 
« ZačiatokPredošlý12NasledujúcaKoniec »

Strana 1 z 2