Turistický oddiel
Turisti ukončili sezónu 2013

Členovia a priaznivci turistického oddielu Grinava v nedeľu 29. decembra 2013 v GrinGe slávnostne vyhodnotili a ukončili sezónu 2013. Z grantu, získaného z Malokarpatskej komunitnej nadácie REVIA venovali deťom a členom praktické turistické podsedáky a najúspešnejšie deti dostali ocenenia v rôznych kategóriách. Dospelí ale aj väčšina detí počas roka prešli na túrach každý viac ako 100 km. Ocenenia v podobe keramickej turistickej "boty" vyrobili deti na keramickom krúžku v ZŠ Orešie pod vedením keramikára Jána Granca. Pred touto milou slávnosťou absolvovali túru v lese nad Grinavou, spojenou s opekaním. Viac aktuálnych informácií nájdete na Facebookovej stránke "Turistický oddiel Grinava". (ek)

 
Prechádzka a Jablkové hodovanie

Sobotu 12. októbra 2013 strávili grinavskí turisti na prechádzke zo Zochovej chaty do Modry, kde sa zúčastnili III. ročníka podujatia Župnej jesene - Jablkové hodovanie. Podujatie sa realizuje počas jedného dňa súčasne vo viacerých mestách Bratislavského samosprávneho kraja. Turisti si vybrali nádvorie kaštieľa Malokarpatského osvetového strediska v Modre, kde všetkých návštevníkov okrem veľmi milej atmosféry čakali aj rôzne jablkové dobroty. (ek)

 

 
Prvé výročie Turistického oddielu

V týchto dňoch uplynul rok od prvého turistického výletu obnoveného Turistického oddielu Grinava. Turisti sú naozaj jedným z najaktívnejších združení v našej mestskej časti. Svoj celoročný bohatý program spestrili počas prázdnin ďalšími akciami a výletmi. Na prelome prázdnin sa vydali na bicykloch na vodnú nádrž Rudava pri Malých Levároch, kde strávili víkend. Predseda Turistického oddielu spolu s členmi Ladislavom Sandtnerom a Marcelom Mokrým sa 17. augusta 2013 zúčastnili Národného výstupu na Kriváň. Predĺžený víkend od 22. do 25. augusta 2013 strávili v Banskej Štiavnici a jej okolí. Poslednú prázdninovú túru zrealizovali počas voľna 29. augusta 2013 na zrúcanine hradu Beckov a 8. septembra 2013 navštívili zrúcaninu kláštora Katarína pri Dechticiach. Grinavskí turisti sa budú prezentovať aj v sprievode na Pezinskom vinobraní 2013 v nedeľu 22. septembra 2013 od 11,00 hod. v uliciach Pezinka. (ek) foto (tog)

 

 

 

 

 

 

 
Noc na Bielom kameni

Noc zo soboty 13. júla 2013 na nedeľu 14. júla 2013 strávili členovia Turistického oddielu Grinava a ich odvážne deti na zrúcanine hradu Biely kameň nad Svätým Jurom. Po zotmení sa deti vybrali hľadať v skalách ukryté indície, na základe ktorých mali uhádnuť heslo ku kľúčom k podkladu. Pri hľadaní ich sprevádzala aj hradná Biela pani - Zuzka Kubíková. Po získaní všetkých indícií sa zhodli, že heslo je slovo "KAMARÁT" a to odniesli Otcovi Furasovi - Máriou Farkaš, ktorý im vydal kľúče od pokladu. Bolože to radosti. Pred spaním nechýbala povesť o hrade, ktorú im prečítala Ivanka Fajnorová. Noc bola pravdaže veselá, rovnako aj ráno. Krásna akcia. V priebehu niekoľkých hodín úplná zmena prostredia, nálady a atmosféry. (ek) Fotogaléria (pp)

 


 
Grinavský kúsek 2013

V sobotu 11. mája 2013 sa 30 turistov, organizátori a ďalší hostia sa zúčastnili prvého ročníka turistického podujatia "Grinavský kúsek", ktorý zorganizovali Mário Farkaš spolu s ďalšími členmi Turistického oddielu. V sobotu 11. mája 2013 sa účastníci vydali na perfektne označené trasy, s kontrolnými lístkami v rukách. Trasy boli v troch dĺžkach od 6 do 16 km. Štart a cieľ bol v Integrovanom klube v Grinave. Poslední z trasy prišli zároveň s prvými kvapkami dažďa a počasie teda vydržalo k maximálnej spokojnosti organizátorov aj zúčastnených. V cieli už čakala vynikajúca "fyzulnačka" s originál domácimi rezancami. Krásna a vydarená akcia! Spolupracovali: Juraj Bagin, Ivana Fajnorová, Roman Falatáš, Ivan Liška ml., Ľuboš Bobák a Marek Fajnor. (ek) Fotogaléria

 

 
Na hody cez hory

Na svätojurské hody sa cez hory vydali grinavskí turisti v sobotu 27. apríla 2013. Prechádzku v príjemnom jarnom počasí a v novej zeleni zavŕšili pri tradičných hodových špecialitách a atrakciách. (ek)

 

 
Na Limbašskej vyvieračke

Na Limbašskú vyvieračku sa grinavskí turisti vydali v nedeľu 14. apríla 2013. Svoju 16 kilometrov dlhú prechádzku ukončili spoločnou opekačkou na mieste pod Jablonkou.

 

 
Pletenie korbáčov

V skutočne netradičnom veľkopiatočnom počasí sa vybrali grinavskí turisti 29. marca 2013 do chotára, pripravovať korbáče na šibačku. V čerstvej nádielke snehu sa brodili nad Grinavou, aby si priniesli do Integrovaného klubu materiál na pletenie korbáčov, ako aj prúty na upletenie veľkého korbáča, ktorý zvykli na šibačku nosiť grinavskí mládenci. V klube potom veľkí aj malí uplietli z prútov krásne korbáče. (ek) Fotogaléria (if, mf)

 

 
Občasný vodopád Hlboča

Unikátny malokarpatský úkaz - občasný vodopád Hlboča nad Smolenicami bol jedným z cieľov turistickej akcie v sobotu 23. marca 2013. Turisti pod vedením vedúceho oddielu Mária Farkaša a novovymenovaného podpredsedu oddielu Romana Hupku za krásneho slnečného, aj keď stále zimného počasia, absolvovali trasu od Smolenického zámku, na vodopád Hlboča, Čertov žľab, Čertov vrch a túru ukončili opekačkou na lúke v parku pod zámkom. (ek) Fotogaléria (mf)

 

 
Túra Korlátka

Slnečné počasie vylákalo turistov v sobotu 2.3.2013 na hrad Korlátka. Vybrali sa z Jablonice cez Rozbehy na zrúcaninu hradu Korlátka. Fotogaléria

 

 
Zimný výstup na Kráľovu hoľu

Skupina ôsmich nadšencov turistiky z Grinavy - Roman Hupka, Roman Falatáš, Ladislav Sandtner, Vladimír Pitra, Peter Tahotný, Peter Stríž, Marcel Mokrý a vedúci výpravy Mário Farkaš, sa počas posledného februárového víkendu 2013 rozhodla pre zimný výstup na Kráľovu hoľu. Pre nepriaznivé počasie a vysokú snehovú pokrývku sa napokon na vrchol podarilo vystúpiť iba jednému členovi skupiny - vedúcemu Turistického oddielu Grinava - Máriovi Farkašovi. (ek) Fotogaléria (mf)

 

 
« ZačiatokPredošlý123NasledujúcaKoniec »

Strana 2 z 3